Liberté, égalité, fraternité

Subiectul imi era de mult in minte dar lipsa timpul a facut lasat undeva in capusorul meu. Ideea s-a dezvoltat mai mult dupa o dezbatere pro si contra avuta saptamana trecuta cu fostele colege mele de master din Barcelona. Voi expune in randurile urmatoare parerile pro ( ale mele ) si contra (ale colegelor) fata de urmatorul subiect. E firesc sau nu sa fim platiti la fel daca lucram in aceeasi firma dar in tari diferite.? Si vorbim doar de o firma mama ce isi are sediul in mai multe tari de exemplu.

Globalizare sau nu?!. Stim bine ca unicul motiv pentru care marile corporartii sau orice firma straina ce vina in Romania este forta de munca ieftina. Unicul si singurul motiv. Insa intrebarea mea este :de ce daca lucram in aceeasi firma, avem acelasi post, prestam aceeasi munca suntem platiti diferit? Scuze mai putin..


Pro

  • Suntem TOTI oameni.
  • Ne nastem cun drepturi egale. Sau asta e prima minciuna de care avem parte la nastere?!
  • De ce mediul trebuie sa influenteze totul? Cu ce gresim daca ne nastem intr-o tara saraca sau din lumea a 3-a si nu intr-o tara Vest Europeana? De ce nu putem avea aceeleasi drepturi intr-o lume ce se doreste a fi dreapta si echidistanta?!
  • Muncim in aceeasi firma, prestam aceeasi munca in acelasi interval orar. Si atunci unde e egalitatea si dreptatea?
  • Asta se numeste discriminare sau rasism?
  • Expatriatii vin in sustinerea mea. E posibil sa ma insel. Managerii sau oamenii ce vin sa lucrezi in Romania ( si vorbim de middle-high managment) au salarariile la nivelul din tara lor nu? Deci se poate...

Contra

  • Costurile de viata sunt mult mai ridicate in aceste tari, asa numite dezvoltate. si deci logic si salariul trebuie sa fie pe masura lor. Nu in totalitate adevarat. Poate costurile de chirie si de transport public dar celelalte ( mancare, haine,vacante) sunt exact la fel si in unele cazuri chiar mai mari. Si totusi chiar daca chiriile sunt cu 30-40% mai ridicate nu se justifica diferenta de salariu de 60-70%
  • Impozitele. Sincer nu stiu procentul in fiecare tara dar nu cred ca ele sunt la fel de mari si multe ca la noi. Oricum am pus la contra din acest motiv.
Am sau nu dreptate? Aveti si alte opinii pro sau contra?!

Comments

  1. Anonymous3/17/2009

    Este clar o inechitate.
    Acum totusi se mai pune si altfel problema. Cat profit scoate o firma din Romania si cat scoate dintr-o tara vestica? Probabil ca in Romania profitul este mai mic (in functie de puterea de cumparare) deci si salariile pe care le pot da sunt mai mici.
    Sunt insa cazuri cand profiturile sunt mult mai mari la noi, insa salariile tot romanesti sunt.
    Nu traim intr-o lume echitabila. Asta-i clar!

    ReplyDelete
  2. @Simon: Da sunt de acord ca profitul este putin mai mic intr-o tara cu un consum mai redus. Dar fiind vorba de aceeasi companie, profitul nu tine cont de tara. Firma raporteaza profitul la nivel global si apoi la nivel loca. Discutia e lunga oricum si da lumea nu e deloc echitabila.

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts