Madrid

S-au capitala Spaniei dar nu si din punctul de vedere al catalinor sau a bascilor.Intentionam sa vizitez si Madridul dar nu stiam cand.Stiam ca la final de ianuarie e FITUR.Pe la inceput de ianuarie se ivise oportunitatea de a bea cu Rodica o bere la Madrid la targ dar pana la urma a cazut si aceasta varianta.Numai ca fiind la un master ce e relationat cu turismul nu sunt singurul interesat de targuri de turism si asa mai departe.Si am format un mic gruputel de 4 invizi dornici de distractie si ceva chef de munca.
Dupa cursul de miercuri seara imi mai ramasese la dispozitie cam nici doua ore sa imi fac bagajele ( cei drept mi-au incaput toate intr-un rucsac micut,dar a trebuit sa renunt la anumite lucruri).Dar nu stiu cum se nimerenste ca atunci cand esti presat de timp te mai preseaza si altii.Nici nu imi deschid bine messangerul si se deschid 6 ferestre micute ( si asta dupa ce toata ziua a fost liniste toata).
Ora de plecare pe la 1;noaptea bineinteles.O noapte de cazare economisita.Punctul de intalnire Barcelona Nord;3 doamne si toti trei.Oarecum.O belgianca (Layla)o croata (Natalia),o argentinianca (Veronica) si bineinteles un vrancean (Eu).
Pentru mine Barcelona Nord reprezinta ceva special.Este locul in care mi-am propus sa mai revin inca o data in Barcelona acu 4 ani de zile.Primul contact cu Barcelona a fost in 2004 cand in drum spre Baeza s-a facut si o oprire in Barcelona Nord.Atuncea nu am vazut mare lucru insa imi aduc cu placere aminte de Sagrada Familia ( cei drept din departare si doar un turn) si cladirile mici ce se gaseau pe atunci in jurul autogarei.Cladirile sunt tot acolo,a mai aparut un turn in plus la Sagrada Familia si autogara e putintel mai moderna dar la fel de murdara si plina de personaje de periferie.
Dupa un drum de 7 ore uite-ne ajunsi la Madrid!!Yupi!Numai ca am prins traficul de dimineata.Da exista trafic peste tot.In orice oras,orice capitala.Singura diferenta e doar la numarul de claxoane si injuraturi auzite.Aproape de 0.Si am mai dormit inca 2 ore pentru ca atat a durat pana cand am reusit sa ajungem la destinatie.
Somnorosi am pornit incet incet spre hostel.Si a inceput calvarul.Cum Barcelona este denumit orasul lui Gaudi,Madrid ar trebui sa fie numit orasul scarilor ( din metrou)!!Am crezut ca nu se mai terminta.Rulante,normale dar ce mai conteaza tot scari sunt si pe deasupra Layla avea un geamanat mai mare dar nu prea greau dar fiind baitaul grupului trebuia sa ajut.Si dupa 10 minute de tot urcat si cobarat scari (cam distanta de la Unirea la Universitate cam asa de mare este lungimea ce este de obicei parcursa de la o linie la alta).Si Madridul are ceva hub-uri destul de mari.
Pe scarile rulante mai auzi din cand in cand si limba romana.Cuvinte de genul:Zi lu bou ala sa se dea la o parte!!Dee suntem in Madrid unde numarul romanilor este de aproximativ jumatate de milion
Ora 10.Normal trebuia sa fim deja la targ dar am ajuns la hostal.Ca de obicei am avut fler si la acest hostel.Central,curat,cu o zona de relaxare draguta.
Prima oprire:o cafenea.Sa ne revenim cat de cat dupa cele 9 ore petrecute in autobuz.O cafea cu lapte,suc,croisant (la care iti aduce si unt si dulceata).3 Euro.Que??Doar atat?!SI eram si in centru.Yap.Asta e Madridul.Ieftin in ceea ce priveste mancarea,berea si cafeaua.Mult mai ieftin decat Barcelona care oricum este cel mai scump ora din Spania.
Cu 2 ore intarziere am ajuns si la FItur,al doilea targ de turims din Europa dupa cel din Berlin.Dupa inca o ora de stat la coada pentru primirea ecusonului iata-ne inauntu.Targul e imens.Fiecare continent are povilionul sau (Europa,Asia,Africa,America de Sud),Spania ( cu pavilion separat dar ca marime cat toate celelate continente la un loc) si inca 2 pavilioane rezervate diferiteler firme din domeniu.Cred ca in 2 zile poti sa vezi fiecare stand in parte.
Sesiunile de vizitare si de culegere de plinate au oscililat cu sesiuni de FIturTech in care se vorbea despre tentintele din turism (Web 2.0,Travel 2.0,Blogger etc).Interesante si utile.
Despre standuri ce sa zic.Fiecare tara incerca sa atraga viitori turisti.Unii mai bine altii mai putin.Totul se reduce la banii oricum.Cu cat ai bani mai mult cu atat mai colorat si atragator iti este standul.Cine a ajuns banii aci?Tarile din America de Sud si Spania ( fiecare provinicia isi are propriu stand).Cine nu prea are bani?Tarile africa si cele Asia de Sud Est.Alea sarace.Si cum s-au gandit ei sa mai faca un bani?Pai comercializand diferite lucruri specifice tarii lor.Si uite asa m-am facut si cu o masca din Camerun (la doar 10 Euro).
Noaptea a continut cu un somn bine meritat.Ziua a doua la targ s-a desfasurat cam pe acelasi tipar.Standuri si FiturTech.

Pe la pranz a venit vremea si de Thyssen.Nu este vorba de o marca de bere olandeza ci de muzeul Thyssen-Bornemisza.Doua ore pentrecute cu folos.Printre picturile vazute si placute as enumera:El Greco sau artisti precum Ribera,Murilo Rubens,Rembrant Monet, ,Van Gought,Gauguin ,Picasso ,Miro si Tanguy

Dupa 2 jumatate (sambata) si duminica pana la 14.30 Museo Reina Sofia este gratis.Si inca 4 ore de picturi si sculpturi.Daca ajungeti sa nu ii pierdeti pe Dali,Tapies,Miro si Picasso.Din pacate expozitie principala a lui Picasso era in revonare pana pe 5 februarie asa ca nu am apucat sa vad Guernica,una din operele reprezentative.

Cum dupa 2 zile nu vazusem decat metroul si cu faimoasele lui scari spre seara am decis impreuna cu Natalia sa facem o mica inspectie a zonei.Zona in care am fost cazati s-a dovedit a fi zona cu cele mai faine baruri si restaurante din Madrid.Zona Huertas pe numele ei.Si facand stanga-dreapta fara nicio directia anumite am dat de unul din cele mai bune si ieftine restaurante (conform comentariilor gasite ulterior pe net).Pe nume Taberna Maceira-cu specific galician.Mese micute in lemn,taburete,muzica celtica,meniul este de lemn si iar mancarurile sunt scrise cu creionul.Merita sa da-ti o tura pe acolo daca ajungeti la Madrid.Dar de obicei e coada si nu se fac rezerervari.
Seara am decis sa o petrecem in stil madrilen.Adica din bar in bar si dupa ora 12 si jumatate.Primul lucru pe care l-am facut cand am ajuns in Plaza del Sol a fost sa ma intreb in ce zi a anului suntem!?Pentru moment am crezut ca e revelionul sau ca lumea venea de la un concert sau vreun meci de fotbal.Raspunsul corect?>Nici una din variantele mentionate.
Doar o zi normala de vineri seara in care madrileni ies la o mica plimbare nocturna si apoi prin cluburi.
Prima oprire a fost intr-un barulet mai fitos sa zic asa.In timp ce toata lumea a comandat o bere,subconstientul meu a comandat doua!!!Stia el ce va urma.Formatul berilor era mai degraba unul de shot (tequilla).Se pare ca spaniolii nu prea au facut vizite de lucru pe la irlandezi sau scotieni sa vada in ce se servesc bauturile.
A doua oprire un bar cu muzica.Dar nu va ganditi ca unde e muzica se si danseaza.Cel putin nu aci.Principala atractie a barurlui erau mesele.Mai bine spus butoaile in forma de mese.Si fara scaune.Toata lumea in picioare.Cel putin aci berea era cat de cat normala.Si buna.Rece.Au incaput vreo 4...
Ultima zi in Madrid a inceput cu obisnuita si nelipsita cafea cu lapte urma de mesa (slujba de duminica dimineata) intr-o catedrala in aproprierea hostelului.Interesanta.Doar atat.Cel putin stai jos nu in picioare cum e in bisericile ortodoxe.
Urmatoarea oprire fu la Palacio Real.Sincer mi-a placut mult mai mult decat Versaille.In interior cel putin ca Palacio Real nu are gradini.
Asteptand sa se faca ora 5 cand El Prado este gratis ( in fiecare duminica de la ora 5 si in fiecare zi de la 6 la 8) si incercand sa ma refesc de stropii de ploaie care m-au acompaniat pe parcursul zilei de duminica, mi-am petrecut dupa amiaza colindand magazinile din zona centrala de la El Corte Ingles pana la Fnac.Singurul lucru cumparat.mai bine spus recuperat a fost albumul Rammstein-Sehnsuch,album pierdut acum 5 ani de zile si dupa care am plans vreo 2 zile.Si fiind doar 7 euro am decis ca era momentul sa nu mai plang dupa el.Happy again...
Seara cum am mentionat El Prado.Ce ma impresionat:El Greco,Goya(operele din ultima parte a vietii,incredibile sincer),Velazquez si lista poate continua.Insa dupa 2 zile si 3 muzee si cred ca mai mult de 1000 de picturi vazute la sfarsitul zilei de duminica eram epuizat din punct de vedere mental.
Si uite-ne din nou in drum spre autogara.Aceleasi scari acelasi drum lung.Dar a meritat.
Plecarea spre Barcelona era prevazuta la 23.15 dar din motive economice cei de la Alsa ne-au pus in autobuzul de ora 23.30.Si pentru doar 15 minute intarziere ne-a fost oferit un bon de masa (suc,cafea si sandwich) si niste casti micute de ascultat muzica in autocar.Ma gandesc.daca intarzierea era de 30 minute ce ne-ar fi dat.

Concluzi:Madridul mai frumos,mai multi romani,mai curat,fete mai frumoasa,mai multe baruri,lume mai zambitoare,cladiri mai uratele dar normale,mancare mai ieftina,cafeaua mai ieftina,berea mai rece si mai buna,lume mai prost imbracata,mai normal,mai ieftin,mai sociabil,mai de viata.

Comments

  1. Anonymous2/06/2008

    Eu am vazut Guernica. Dar nu am apucat Prado, ca am nimerit la Madrid intr-o luni si era inchis :(
    Ai povestit asa frumos ca as vrea sa merg chair maine. Si mie mi-a placut mult palatul.
    Eu am avut senzatia ca Madridul e mai serios decat Barcelona. Mai sobru. Dar nu am petrecut asa ca tine :)
    Tare as vrea sa vin pana la Barcelona. Macar 1 weekend. Si neaparat sa fii tu pe acolo.

    Irina_engl

    ReplyDelete
  2. Sincer eu l-am vazut invers.Barcelona e un pic mai sobru decat Madridul.Acum depinde si de zonele din cele doua orase.
    Pai o alta porecla de a mea ( nu ca as avea prea multe:)), ar trebui sa fie Creanga...

    Pai cine te opreste??

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts