Semana Santa

In sfarsit am avut oportunitateaa de a prinde sarbatoarea de Paste la spanioli.De nenumarate ori am vazut la televizor procesiunile din timpul Saptamanei Sfante.In care de obicei, statuia Fecioarei Maria sau a lui Iisus este purtata prin centrul orasului.STOP.Catalunya nu este Spania.Cum le placere catalanilor sa spuna.Asa ca nici urma de procesiuni in Barcelona.Inca una dupa revelionul in Barcelona.Se pare ca exista o mica procesiune in Raval si alta in Llaborget dar nu se compara cu evenimentele din Madrid sau sudul Spaniei,Andalucia.
De 25 de ani tot incerc sa ajung la o slujba catolica in noaptea de Paste.Insa din varii motive nu am reusit pana la aceasta venerabila varsta.Insa as fi fost idiot daca nu m-as fi dus acum aicea.Sa fiu pe taram catolic, sa am aceasta oportunitate si sa nu ma duc,ar fi fost chiar culmea.
Insa m-am decis pe in ultima zi sa ma duc.Dimineata dupa ce mi-am baut cafeau cu laptic intr-un bar de cartier urma sa trec pe la biserica din cartier sa vad la ce ora incepe slujba.Insa la 5 metri de biserica mi s-a facut sila sa mai trec si cum era rosu la semafor am facut dreapta spre casa.Gasisem pe net cum sa majoritatea slujbelor incep pe la ora 8 jumatate.
Cu jumatate de ora inainte de ora probabila de incepere a slujbei ies din casa.Un frig si un vant ma izbeste in fata de parca as fi fost la Polul Nord.Ochii imi lacrimau mai ceva ca la Lake House ( dee mai am si eu ceva sentimente).Pe strada pustiu.Doar eu.Ajung la biserica.Insa surpriza.Slujba incepe la ora 22.00.Noroc ca stau doar la 3 minutele de mers pe jos de biserica.Ma intorc decis sa revin peste 2 ore.
Peste 2 ore ies din nou intre lumina.Insa o ploaie torentiala si extrem de rece ma intampina.Doar stiti cum e ploaie pe aci.Silentioasa.Dau sa ma intorc dupa umbrela insa ploaia da se se opreasca.Nu se opreste doar scade in intensitate.
Din nou la biserica.Situata intr-o cladire.Dau sa intru.Intru.Nici tipenie de om.Intrarea la fel ca cea dintr-un bloc.Dee ce vreti asa e biserica mea de cartier.Nu prea aveam chef sa ma duc pana la Catredrala din centru ca cu siguranta era plina de turisti.
Mai intra cineva si o urmez.Gasesc pana la urma intrarea in biserica.Slujba e pe cale sa inceapa.Lume destul de putina.Locurile sunt pe jumatate ocupate.Vad lumea cu lumanari.Upsi..Am uitat sa imi cumpar.De fapt nici nu m-am gandit.Insa nu sunt singurul care nu are.Cei de la biserica ca si enoriasii sunt pregatiti pentru uituici ca noi.Primesc o lumanarica.Albastra.Ma asez mai in spate.Incepe slujba.Preotul face o recapitulare a evenimentelor ce vor urma.Se sting luminile in biserica.Dintr-o alta incapere vine preotul cu LUMINA.
Dupa ce toata lumea ia lumita intr-o ordine si liniste tipic catolica incepe slujba.Dupa un cuvant de introducere toata lumea stinge lumanarile.
Enoriasi citesc pe rand la microfon pasaje din Biblie.In loc sa fie citite de catre preot le citesc ei.Interesant.Slujba per ansamblu a durat aproximativ 2 ore.Insa nu a fost atat de solemna precum cea ortodoxa.Fu mai cu viata mai datatoare de speranta.La un moment dat s-a cantat ca la americani.Partea care mi-a placut cel mai mult a fost cea de incheiere.Cand toata lumea s-a luat de maine si s-a cantat impreuna.Dupa care toata lumea si-a dat noroc si urat fiecaruia Paste Fericit.
Ca fapt divers am fost singurul sub 60 de ani din toti cei prezenta.Se pare ca tineri catalani erau ori prin baruri ori plecati la distractie in alte statiuni.
La final am primit o mica foicita pe care scrie: "Creer para ver Solamente el amor nos hara ver a Jesus".Feliz Pascua de Resureccion 2008.Parohia Santa Teresa de Jesus.

Felices Pascua! Paste Fericit!

Comments

  1. "De 25 de ani tot incerc sa ajung la o slujba catolica in noaptea de Paste".

    Mi-l si inchipui pe micul Sorinel, la 5 ani,cu maica-sa de mana, la biserica, de Paste, la ortodocsi,uitandu-se nervos in jur, scrasnind din dinti si gandindu-se: "Nici anul asta... La naiba! Dar intr-o buna zi... voi ajunge intr-o biserica catolica! Ma jur!!"

    ReplyDelete
  2. Neata Cristi..

    Jajaja....Doar ma stii ca imi place sa exagerez..Daca scriam ca de 15 ani, nu mai avea acelasi mesaj...
    Sa stii ca asa a fost.Dar cu o mica rectificare.De la 4 ani.
    Acum stiu si eu de ce arat incruntat in toate pozele de cand eram mic:)))

    ReplyDelete
  3. De ce de la 4 ani? Ai avut vreo experienta atunci si te-ai gandit la era mai bine la catolici? Poate ti-a dat popa cu coji de oua rosii in cap sau ti-a picat ceara de lumanari pe mana. "Hmm, oare la catolici o fi mai bine? Trebuie sa aflu neaparat. La anul!" Andale!!!

    ReplyDelete
  4. Seara buna...sau buna dimineata..ca eu de abia acum ma culc:))
    Ideea e ca de la 3-4 ani incepem sa avem constiinta.De la aceasta varsta ne dam seama cat de cat ce facem.De aceea am scris de la 4 ani.
    Ceara de la lumanari imi pica an de an.Dar nu si anul acesta.Curios.Lumanarea a ars altfel.
    Nu e mai bine si nici mai rau.Singura diferenta e ca stai jos si nu te dor picioarele dupa 5 ore de stat in picioare.
    Pai aflam la anul impreuna.Gasim o biserica catolica de cartier,ca la Sf Iosif de obicei vin vedetele..

    ReplyDelete
  5. Anonymous3/25/2008

    Ma bag si eu. La noi e omor la propriu de inviere.

    Irina_engl

    ReplyDelete
  6. Ce cititori credinciosi am..

    Sincer imi place slujba de inviere de la ortodocsi dar nu imi place statul in picioare pana cand nu le mai simti si concursul "cine ia primul Lumina".
    Cand cade pastele catalic anul viitor?!!

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts