O noua lume

ne astepta daca lumea se indreapta in aceasta directie.Inainte de culcare,citesc cele mai importante subiecte ale zilei pe diferite site-uri media.Stirea din lavanguardia.es insa mi-a atras imediat atentia.Conform stirii,in Roma (de fapt doar intr-un district al capitalei Italiei ) consilierii locali au votat o lege conform careia copii rromi vor trebuie sa calatoreasca in autobuze diferite fata de ceilalti copii.
Imediat am cautat stirea si pe realitatea.net si pe mediafax.ro.Gasesc stirea,dar relatata din alt punct de vedere.Cum ca acel consilier care a propus aceasta lege a fost demis;nicidecum ca aceasta lege a fost votata.Cum se poate citi si in stirea din lavanguardia.es,legea a fost deja aprobata.
Ceea ce mi s-a parut interesant a fost comentariile facute de cititorii spanioli legat de acest subiect.Chiar daca o buna parte dezaprobau aceasta initiativa,un numar nu mic considera ca aceasta lega e utila si ca ar trebuie aprobabata si in Spania sau ca rromi au deja un privilegiu ca vor circula cu un autobuz special in drum spre scoala.
Okey,inteleg ca aceasta etnie creeaza probleme oriunde in Europa,dar nu putem sa ii exlcludem in asemenea hal.Ei trebuie integrati.Chiar daca nu s-a reusit acest lucru in cei aproximativ 500 de ani de cand au venit in Europa.Dar nu au avut timp 500 de ani sa se integreze pana acum?In unele tari da,dar nu peste tot cum este cazul Romaniei.De ce?Pentru ca la noi nu s-a incercat mai nimic.Si cred ca o sa mai dureze cel putin 100 de ani pana cand vor reusi sa se integreze cu adevarat.
Tin minte ca acum cred ca 4-5 ani intr-un orasel din Cehia s-a incercat (chiar inceput) construirea unui zid ce separa un cartier rezidential de un cartier locuit de rromi.Si stiu ca reactia UE a fost destul de dura si de prompta.Sunt curios ce pozitie va adopta si in cazul Italiei.
Ce urmeaza??Fiecare natie sa calatoreasca separata si sa locuiesca in cartiere proprii?Sa se faca trenuriri speciale doar pentru unguri,moldoveni,ardeleni,munteni sau bucuresteni??

Comments

  1. Anonymous1/14/2008

    Eu nu am nimic cu ei. In Constanta erau multi. Si aveau unii casa chair in fata blocului unde stateam eu. Nu am avut probleme niciodata. Erau la locul lor si curati, desi vindeau diverse vara pe plaj. Si acum stat tot acolo, dar casa lor e acum o vila, iar parintii mei stau in acelasi apartament de bloc.
    Ok, noi ne chinuim sa-i iantegram. Dar ei vor sa fie integrati???
    Asta cu autobuze separate e discriminare. Dar stii si tu cum e sa te sui intr-un autobuz si sa puta. Imediat te uiti in jur si in 90% din cazuri sursa este exact cea la care te-ai gandit.
    Eu ii accept. Dar ei sunt de acord sa se spele?
    Nebunia din Europa se datoreaza si presei. dar poate si oamenii aia pe langa care s-au aciuat s-au saturat de mizerie.
    Si crede-ma, daca ajungi cumva in Italia, sa nu spui ca esti roman. Nu o sa se uite frumos la tine nimeni de acolo. Chiar daca esti un turist nevinovat si iti aduci din plin aportul al economia lor.
    Acelasi lucru e valabil si in Spania. Peste tot.

    Trebuie sa ne ajute si ei intr-un fel. Ca noi degeaba vrem. Cu forta nu se face nimic.

    Na, ca m-am enervat :)

    Irina_engl

    ReplyDelete
  2. Sunt de acord cu ceea ce zici pana la punctul "Acelasi lucru e valabil si in Spania. Peste tot."Sa nu generalizam.Poate ca in Barcelona nu sunt atat de multi romani sau rromi cum sunt in alte regiuni.Dar sincer chiar daca am zis ca sunt roman nu am fost-cel putin pana in acest moment-discrimant sau nebagat deloc in seama dupa aceeia.

    ReplyDelete
  3. Anonymous1/15/2008

    Da, poate ai si tu dreptate. Dar am fost cu turisti in 2006. Si cand ajungeam intr-un oras nou, hop la biroul de turism. Ma intrebau tot timpul de unde e grupul. Si cand ziceam Romania se schimbau la fata. Nu mai zambeau.
    Plus ca am gasit rromi pana si la Toledo. Cerseau, bineinteles.
    A fost neplacut.
    In nici o alta tara (cu exceptia Spaniei si Italiei) nu mi s-a mai intamplat asta.
    Poate ca lucrurile se vor schimba la un moment dat.

    Irina_engl

    ReplyDelete
  4. Cu siguranta se vor schimba la un moment dat.Si acest moment va fi cand Romania va avea o economie cat de cat puternica,moment in care vom fi si noi "cotropiti" de asiatici.Sau de ce nu in momentul in care vom reusi sa fim si noi un popor civilizat.Si ma refer la civilizatia nordica nu la cea mediteraneana.Ca asta la asta nu e asa greu de atins.

    ReplyDelete
  5. Anonymous1/16/2008

    Sorinache, ti-ai ales un subiect sensibil... dar alegerea subiectului te caracterizeaza intru totul.
    Este intr-adevar o mare problema a societatii si nu numai in ultimii ani. Nu sunt insa convinsa ca ei, rromii, constientizeaza problema, sau ca o simt atat de acut cum o simtim noi. Cu atat mai mult cu cat ei beneficiaza de o serie de avantaje pe care noi nu le avem, si ma refer la acele locuri speciale la licee si facultati, ajutoarele sociale si alte facilitati pe care le primesc din partea statului. ... si, da, ajungem din nou la termenul de "discriminare pozitiva", care dupa parerea mea descrie perfect situatia actuala a acestei minoritati.
    sa nu am intelegi gresit, nu am nimic impotriva lor, nu sunt, nici pe departe xenofoba, dar nu cred ca ei vor sa fie inclusi in societate, cred ca le e mai bine asa... pupici, mada

    ReplyDelete
  6. In ce sens ma caracterizeaza?Te referi la faptul ca sunt o persoana sensibila??Si ma refer la frig:)).
    Ideea e ca orice minoritate pe lumea asta are drepturi.In cazul Romaniei ,ii avem pe unguri si rrormi.Si fiecare minoritate are privilegiile lor in zona in care predomina.Eu unul nu le-as numi privilegii ci drepturi normale.
    Iar cand spui ca ei nu vor sa fie inclusi in societate.Uff,partial ai dreptate.Dar sa nu generalizam.Exista si rromi care au reusit perfect sa se integreze.Si intrebarea e.Cum au reusit ei si cum facem sa ii integram si pe ceilalti??Care ceilati vad ca tot se multiplica de la an la an:))

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts